Amanae

Emotioneel Transformerend Lichaamswerk

Hoe zou het zijn als je kon voelen wie je echt bent, je diepste kern, je ware zelf?

Doorheen ons leven leren we om de stukken die te pijnlijk, te moeilijk zijn, te onderdrukken. We staan onszelf niet toe om te voelen. Uiteindelijk zet dit zich vast in ons lichaam. Zo ontstaan blokkades en zelfs ziektes.

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Door te voelen in je lichaam open je terug de energiestromen, zodat je terug vrij kan zijn om te voelen, om te zijn, te leven, en niet enkel te óverleven.

En ja, het kan soms veel zijn en allerlei verdedigingsmechanismen kunnen in gang schieten. Het lichaam heeft echter zoveel wijsheid in zich en laat toe waar het op dat moment klaar voor is. Meestal is het onze geest die er verhalen van maakt.

Mijn leven heeft Amanae in elk geval zoveel beter gemaakt!

t

Wat houdt een sessie in?

Je ligt op een massagetafel en door de combinatie van diepe, bewuste ademhaling, stevige druk en aanwezig zijn in het lichaam, komt oude, vastzittende energie opnieuw aan de oppervlakte.

Er kan tijdens de sessie een ontlading volgen.
Dit kan emotioneel zijn, maar ook fysiek, warm, koud, trillen, …

Waarbij kan Amanae helpen?

  • loslaten van trauma’s (groot en klein)
  • transformeren van angst, boosheid, schaamte, verdriet
  • beter in contact komen met je lichaam
  • vrijmaken van innerlijke kracht
  • meer voelen, minder leven in het hoofd
  • het zelfhelend vermogen van het lichaam aanspreken

Sadness and anger, please forgive me.

I used to run from you.
I imagined that you were ‘bad’.
Or ‘unhealthy’. Or ‘unspiritual’.
Or a sign of weakness.
Or a fault of ‘ego’ or the ‘separate self’.

Or shameful.

No. No. I was wrong. You are life itself.
You belong. 
I bow to you now. 
I breathe into you. 
I give you my breath.

Sadness, you help keep my heart open.
You remind me to let go, in each moment.
You are a beautiful release.
You help me befriend death and impermanence.

Anger, you remind me of my power.
You rise spontaneously to protect the organism.
You help me speak up without fear.
Speak truth. Speak out against falsehood.
Walk this path with courage.
Protect those I love.

Sadness and anger, please forgive me. 
You are inseparable from the sacredness.
You are deeply accepted now.
In my vastness.

– Jeff Foster

Tweeënhalf jaar terug heb ik op aanmoediging van Gerda de keuze gemaakt om een sessie amanae te gaan ‘doen’. Het was een stap in het onbekende voor mij. Maar zij was er zo positief over en ik vertrouwde op haar oordeel. Ik heb sindsdien een weg afgelegd, ben in proces gegaan met mezelf. En ik kan niet anders dan zeggen dat de sleutel tot ‘echte’ verandering bij de amanae lag. Om diep van binnen verlost te kunnen worden van de pijn van oude kwetsuren en patronen moet je er terug  contact kunnen mee maken. En ja, dat is heel confronterend. En nee, daar staat niemand voor te springen om te doen. Ik ook niet, nog steeds niet. Het is als weten dat die sappige peer in je fruitschaal veel gezonder is om eten, maar je toch uit gewoonte en goesting kiest voor da chocoladekoekske in je koekenkast. Da koekske smaakt zoet en goed en die bom suikers maken je instant een beetje gelukkiger. Voor eventjes althans. Nadien besef je dat het toch ook een beetje op je maag blijft liggen en je snel alweer zin krijgt in iets anders.

Voor amanae moet je kiezen, kiezen om ja te zeggen tegen een deel van jezelf dat eigenlijk liever geen verandering wilt. Intussen is Gerda zelf amanae therapeut geworden. En heb ik enkele sessies bij haar gedaan.

Wat mij raakt is hoe zorgzaam zij met je omgaat. Zonder te bemoederen of te sussen, maar wel op een heel zachte manier. Ze neemt je op jouw tempo mee in je verhaal. Zonder te forceren maar toch doelgericht. Met respect voor je grenzen maar toch uitnodigend om net iets verder te gaan in je emotie. Dat schept veel vertrouwen en je hebt niet het gevoel er alleen voor te staan. Amanae is intens lichaamswerk waarbij je jezelf op je kwetsbaarst laat zien. En dat kan je niet bij iedereen. Het vraagt om een openheid en rust die zij je geeft. Het is zo een zegen dat zij dit werk wilt doen. Die omgeving schept waarin je de veiligheid kan ervaren om dit te laten gebeuren. Ze geeft echt om wat er met je gebeurt, voelt dit heel goed aan en maakt contact met wat er zich afspeelt. Ze staat aan je zijde en loodst je stap voor stap naar die moeilijke plekken in je ziel. Waar je je vaak ook alleen en eenzaam kan voelen. Maar Gerda geeft je echt het gevoel dat je daar niet alleen staat, zonder dat zij in je verhaal zit. Je moet sowieso alleen door je emoties gaan. Maar het is veel geruststellender als je weet dat er iemand naast je staat die dit begrijpt en je daar zo goed in begeleid.

En na een sessie bij Gerda voel ik opnieuw dat ik een stukje ‘lichter’ ben. Bevrijdt van spanning, emoties en lichamelijke klachten die er woelden. En daar ben ik ontzettend blij en dankbaar om.

- Cindy -

“Ik kan weer ademhalen!”

Dat was wat ik dacht en voelde na mijn meest recente Amanae-behandeling door Gerda.
Ik wist dat ik veel spanning in mijn bovenrug, schouders en borstgebied vasthield. Daarvoor was ik al verschillende malen naar een fysiotherapeut geweest. De spanning in mijn rechter borstspier beïnvloedde ook mijn ademhaling en verergerde (of veroorzaakte?) mijn schouder- en nekklachten.

Tijdens de behandeling werkte Gerda op mijn longen (het borstgebied) en de schouders. De emoties die de spanning in dit gebied veroorzaakten kwamen los en ik voelde me na de sessie een stuk lichter. Alsof er echt iets wat klem zat, weer door kon stromen. Ook merkte ik dat ik veel dieper kon ademhalen!

Gerda heeft een warme persoonlijkheid, waardoor je je direct op je gemak voelt en het gemakkelijk is te ontspannen tijdens de behandeling.”

- Angela -

“Amanae,

Amanae, dat is loslaten.

Dat is kwetsbaarheid.

Dat is voelen, denken, doen,

maar vooral ervaren.

En dan loslaten.

Verdriet, pijn en vreugde, gedeeld

in een veilige haven.

Golven, tintelingen, tranen, klanken, gelach,

koude, warmte, voelsprieten, drukpunten, trillingen, stromen

en dan weer loslaten.

Eindelijk kunnen loslaten.

 

Amanae,

dat is zijn.

Eindelijk mijzelf kunnen zijn.

Amanae,

dat is liefde voor mezelf.”

- Elien -